Mi ez a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, filmfesztivál, szemle (vagy ahogy tetszik) megrendezésének ideája 2005 nyarán pattant ki néhány filmőrült fejéből - nemcsak a rövidfilmek iránti szeretetüket kifejezendő, hanem a dunántúli (és ezáltal természetesen a veszprémi) kulturális élet felpezsdítése érdekében.

A téma: "minden, ami pannon" Nem kizárólagosan a római provincia kapcsán; sokkal inkább úgy, mint "médinhángöri", mint hungarikum - a filmnyelv révén a legvidámabb barakkból. Vagyis bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat és filmszalagra álmodható. A témát egyrészt azzal a reménnyel választottuk, hogy közönségünk saját magát láthassa viszont a vásznon - legrosszabb esetben a szomszéd fiút -, na meg hogy generációsan próbáljunk hagyni magunk után valamit. Megragadni a magunk és a hely szellemét, asszociálni, értelmezni, kifejezni mindazt, amit megélünk és megérzünk ebben a miliőben - ez a Pannonfíling célja.

Célunk találkozni azokkal az alkotókkal, filmmel kísérletező művészekkel, akik képesek megmutatni valamit abból, ami itteni, ami lokális, vagyis a miénk. Azokkal, akik tudnak úgy mesélni, hogy a mi történeteink peregjenek a vásznon, hogy egy közös és közel azonos identitásízt kapjunk ezektől az alkotásoktól.

Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk kicsit megmozgatni a vidékiek művészetekre fogékony táborát, elhódítani egy keveset a főváros kulturális hegemóniájából, lehetőséget teremteni arra, hogy újraélesszünk valamit a letűnő, de mégis hagyományosnak tekinthető mozikultúrából, és a nagyérdemű közönséget is megismertessük az amatőr filmek világával. Emellett a találkozó jó lehetőség arra, hogy a független filmesek egymást inspirálva alkotói közösségeket hozhassanak létre, ösztönözzék egymást.

2005-ben, a legelső Pannonfíling Mozgóképes Találkozón a fődíjat Kapronczai Erika és Pamuki Krisztián filmje, az Eltérés nyerte. A második Pölcz Boglárka és Róbert Tanvilla - oktatási realiti című kisfilmje, a harmadik Kucsanda Edit Reprodukció című munkája, a közönségdíjas pedig Kiss Viktor Space Projectje lett. A zsűri tagjai Felhősi István, Fenyvesi Ottó és Sára Sándor voltak.

2006-ban a 29 beérkezett pályaműből 19 került be a versenyprogramba. Az egynapos program nagy sikerrel zajlott le, bár nem volt szakmai vitáktól mentes - ennek mi a magunk részéről csak örültünk, hiszen egyik célunk éppen az volt, hogy megmozgassuk az állóvizet. A mozgóképes találkozó nyertes alkotása végül Bicskei Zoltán és Iván Attila Alföldi opus című filmje lett. A közönségdíjat (és egyben a szakmai zsűri második helyezését) Riskó Lili magyar ENTRÓPIA 2006 című műve érdemelte ki.

2007-ben kétnapos találkozót bonyolítottunk le, így mind a 22 beérkezett pályaművet be tudtuk mutatni. A rendezvény ebben az évben is jó hangulatban zajlott: örömmel állapítottuk meg, hogy egyre több helyi, környékbeli érdeklődőt vonz alternatív filmes kezdeményezésünk. A fődíjat Balogh János és Csóka Miklós Aranypart című alkotása nyerte, míg File Csilla és Barta Árpád Csobbanás című animációs filmje kapta a közönségdíjat (és szinte már hagyományszerűen a zsűri második helyezését).

2008-ban visszatértünk az egynapos verzióhoz, mivel ez a (többségben lévő) nem veszprémi alkotók számára kedvezőbb, feszes, de élvezhető tempót diktáló változat egyelőre jobban megfelelt lehetőségeinknek - persze nem adtuk fel teljesen azt a törekvésünket sem, hogy hosszú távon a Találkozó kibővítésében gondolkozzunk, de a klubszerű, bensőséges hangulatot sem szerettük volna feláldozni. Ebben az évben Bernáth Szilárd Bújócska című alkotása kapta a szakmai zsűri fődíját, a közönség pedig Kerecsendy Vilmos 35 km című filmjét szerette a legjobban.

2009-ben is egynapos volt a találkozó, és továbbra is laza, oldott hangulatban telt, sok beszélgetéssel és filmnézéssel. A zsűrit Csillag Márton, Bernáth Szilárd és Trócsányi Gergely alkotta. A fődíjat Merza Gábor és Perczel Kristóf I. M. Kulcsos Borharapó című filmje nyerte. A Közönség-díj pedig Spáh Dávid: Fordítva és Orbán Zalán, Orbán Koppány: Egy honvéd feljegyzései filmekhez került.

2010-ben is jó hangulatban, filmnézéssel, pizzaevéssel, sok beszélgetéssel telt a találkozó. A zsűrit Szajki Péter, forgatókönyvíró, rendező, Áfrány Gábor, médiaművész és Merza Ábel, operatőr, fotós alkotta. Az első helyezett: A végső kérdés, Orbán Koppány és Orbán Zalán filmje, a második helyezett a Konstans, Kövi Gergő és Babai István filmje lett. A zsűri a harmadik helyzést két filmnek ítélte, ezek: Neonfényes Budapest - László Gábor, valamint Excavator - Systron Digital Pictures, Delta Triangle Pictures. A közönségdíj is két filmhez került, melyek: A végső kérdés - Orbán Koppány, Orbán Zalán, és Neonfényes Budapest - László Gábor.

2011-ben is kellemes hangulatban kerültek levetítésre a beérkezett filmek. A zsűriben ismét Szajki Péter rendezőt, forgatókönyvírót, Áfrány Gábor médiaművészt, és az előző évi második helyezett Konstans című film alkotóit, Kövi Gergőt és Babai Istvánt köszönthettük. Moderátori szerepben pedig megtisztelt bennünket jelenlétével Szőke András is. Az első díjat Hegedűs 2 László Rögtön jövök, a második díjat a La Habana Műhely Anyám könnyű álmot ígér, a harmadik díjat pedig Bátyai Nóra és Harangozó Vince Törődés című filmje kapta. A közönségdíjas egy veszprémi alkotó, Nagy Kálmán lett, Választás című filmjével.

A 2012-es Pannonfílingen egyedül a helyszín változott az előző évekhez képest, ugyanis az Expresszó átépítése miatt ezúttal a Latinovits-Bujtor Játékszínben tartottuk a találkozót. A zsűriben csupa ismerős arccal találkozhattak a filmesek, Szajki Péter rendező, forgatókönyvíró és Áfrány Gábor médiaművész nem először vállalta a feladatot, Acsai N. Ferenc újságíró (a 2011-ben második helyezést elért, Anyám könnyű álmot ígér c. film alkotója) pedig sokadik éve visszatérő látogatója minifesztiválunknak. Az első díjat a C.R.A.S.H.-961 című film nyerte (alkotó: Systron Digital Pictures), a második László Gábor Átszálló, a harmadik pedig Cseh Róbert Törzsfejlődés című munkája lett. A közönségnek Kalász József és Szeri Gabriella alkotása, a Gecemáni kert tetszett legjobban, a különdíjat pedig Pap Árpád kapta a FAvorit című kisfilmért.

A 2013-as Pannonfíling Mozgóképes Találkozó a kevés néző ellenére is jó hangulatban telt el a veszprémi Hangvillában. Klassz filmeket láttunk, amikről jókat lehetett beszélgetni, még vitázni is (kiemelnénk a Csomagtartó és a Tíz Kicsi Mókus című filmeket, ami sokak fantáziáját megmozgatta). A zsűrit Vadócz Péter, filmes, Daruka Mihály, filmes, Király Viktor, tanár, esztéta alkotta. Díjazottaink: I. helyezett: Kövi Gergő és Babai István: Átmeneti Szállás, II. helyezett: Szabad Színház: Láthatás, III. helyezett: Bán Balázs: Dice of Life, közönségdíj: Cseh Róbert: Húsevő, különdíj - A legjobb montázs: Szabad Színház: Tetemre hívás.

2014-ben tizedszer rendezhettük meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, és nagy örömünkre a jubileumi rendezvényre rengeteg néző és filmes jött el. A fesztivál jó hangulatban, kísérőprogramokkal, workshopokkal, sok és jó filmek nézésével, és izgalmas szakmai vitákkal telt el. A jubileumi zsűri tagjai Gecs Mónika (Vekkord Összművészeti Egyesület alelnöke és művészeti koordinátora), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Kövi Gergő (rendező, forgatókönyvíró, a tavalyi találkozó nyertese) és Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró) voltak. A 10. Pannonfíling győztese Nagy Kálmán "Gubanc" című filmje lett. A második: Bunda Balázs-Varga Máté: Út a boldogsághoz, a harmadik: Szalkai Péter: Symbolica. A közönségnek az Út a boldogsághoz tetszett a legjobban, a Polifilm Műhely különdíját pedig Szelestey Bianka kapta, A visszautasíthatatlan ajánlat c. kisfilmjéért.

2015-ben, azaz a 11. Pannonfílingen több újdonság is várta a fesztivál közönségét. A rendezvényről részletesen itt olvashatsz. Ebben az évben a zsűri (Horváth Virág, újságíró, Buvári Tamás, rendező, forgatókönyvíró, Nagy Kálmán, rendező, a 2014-es győztes) döntése alapján Ugron Réka, Fekete Ludovic: Amit gondolok az egészről című kisfilmje lett a győztes. A második helyezett A toll lett, az Elephant Studiótól, a harmadik pedig Engelmann Péter #Help című alkotása. Különdíjat Karácsony Péter kapott, a Sült kacsáért, a közönségnek a Fekete kecske című film tetszett a legjobban (szintén Karácsony Péter filmje), a vadiúj PannonSzmájli díjat pedig Király Róbert nyerte, A verseny című alkotással.

2016-ban is jó hangulatban nézhettünk sok, jó rövidfilmet. A versenyprogram előtt Kis Hajni Diák-Oscar-díjra jelölt kisfilmjét, a Szép alakot láthatta a közönség. A 12. Pannonfíling győztes filmjei a következők lett a szakmai zsűri - Farkas Franciska (színésznő), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Király Róbert (rendező, a tavalyi különdíjas) - döntése alapján: I. helyezett: Fazekas Gyöngyi - Saudade, II. helyezett: Füzes Dániel - Utolsó esély, III. helyezett: Skovrán Tünde - Csiga biga, Közönségdíj: Cseh Róbert - Váray László és a Colombre Band - Hacacáré, PannonLove: Kocsis Alexandra, Kőszegi Tamás - Vihar, Különdíj: Mészáros T. László - A kórus

2017-ben tizenharmadik alkalommal tarthattuk meg a Pannonfílinget, de a baljós szám ellenére ismét jó hangulatban, klassz látnivalókkal. Ebben az évben több támogatónk is akadt, és egy hasznos előadást is hallhattunk. A szakmai zsűri (Fazekas Gyöngyi, a tavalyi fesztivál győztese, Krámer György, koreográfus, Pálfi György, filmrendező, Ujj Mészáros Károly, filmrendező) és a közönség döntése alapján a 13. Pannonfílingen a következő filmeket díjazhattuk: 1. helyezett: Baranyi Gábor Benő - Bújócska, 2 . helyezett: Sztercey Szabolcs Benedek - Your Face Through the Screen, 3. helyezett: Reszeli-Soós András, Bakonyi Péter - Meeting, PannonPara különdíj: Dobi Ferenc - Vér-erdő, Közönségdíj: Baranyi Gábor Benő - Bújócska.

2018-ban is izgalmasan telt a Pannonfíling. A zsűri - Baranyi Gábor Benő (a tavalyi győztes film, a Bújócska rendezője), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró), dr. András Ferenc (egyetemi docens) - szerint igazán minőségi filmeket láthattunk, döntésük alapján a következő filmeket jutalmazhattuk:
Megosztott I. helyezett:
Kollet Gerda, Papp Gergely, Bottka Anita Eszter, Palóczi Zita, Gacsályi Lilla - Nyolctól tízig
Benedek Szabolcs - Your Face Without the Screen
II. helyezett: Nagy Anita Noémi - Cukor nélkül
III. helyezett: Karácsony Péter, Simó Marcell, Kapusi Krisztián - Csótány

Közönségdíj: Kollet Gerda, Papp Gergely, Bottka Anita Eszter, Palóczi Zita, Gacsályi Lilla - Nyolctól tízig
PannonPortré különdíj: Helstáb Martin - Sok-sok festék
A zsűri különdíját kapták:
Életrevaló Egyesület, Északi Támpont Egyesület, SOS Krízis Családok Átmeneti Otthona - Verset írok
Papp Barnabás, Magyar Fanni, Becsey Kristóf, Bernáth Milán - III. emelet 14.
Csurka László-Csongor - Szevasz, Laci

2019-ben már tizenötödik alkalommal rendeztük meg a fesztivált, és ebben az évben is sok jó filmet láthatott a közönség - hála a nevezőknek -, és izgalmas eszmecserék alakultak ki a látottakról.
A szakmai zsűri - Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész), Palóczi Zita (forgatókönyvíró), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró) - a következő filmeket jutalmazhatta:
I. helyezett: Farkas Boglárka Angéla - Amit nem vettünk észre
II. helyezett: Molvay Norbert - Jövő szerdán
III. helyezett: Bartúcz Anna - Székely Éva megmenekülése
Közönségdíj: Fazekas Gyöngyi, Magyari Zsolt - A narancs útlevél
PannonFuture különdíj: Barta Máté, Czár Kristóf - NESZ

A vírushelyzet miatt 2020-ban rendhagyó módon, online tartottuk meg a fesztivált. Szerencsére a Pannonfíling egyik erősségét, azaz a látottak kibeszélését így sem kellett hiányolnunk, és a vetítések között, illetve után jókat beszélgethettünk a filmekről az alkotókkal és a zsűrivel. A 16. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón a zsűri - azaz Farkas Boglárka Angéla, a 2019-es találkozó győztes filmjének alkotója, Vranik Roland, filmrendező, és Király Viktor, esztéta - a következő filmeket díjazta:
I. helyezett: Schnabel Annabella, Székely Róbert, Horváth Eszter, Papp Zsuzsanna, Kissik Petra - Beutaló nélkül sehova
II. helyezett: Dudás Balázs - Két csík
megosztott III. helyezett: Ács Zsuzsanna - Betti
Füzes Dániel - Szokásjog
Schnabel Annabella, Galambos Eszter, Pálfi Dániel, Kissik Petra - Tinder meccs.
A zsűri különdíja: Baranyi Benő, Vajda Gergely Balázs, Madlena László, Gönye László, Bálint Ferenc, Hodován Milán, Markos Levente - Gyíkember.
Pannonfíling utánpótlás díj: Vittorio Cadenazzi, Gyurin Veronika, Kelemen Zoltán, Mezőlaki Máté, Paskó Lana, Rumann Gergő, Scheppi Hanna, Weissmann Eszter - Grand Hotel Dunaszekcső.

A 2023-as találkozó

Amikor megtörténik: 2023. november 11., szombat (nevezési határidő: október 2.)
Ahol megtörténik: FOTON Audiovizuális Centrum
Zsűri: folyamatban

Támogatóinkat, segítőinket itt találod

üdvözlettel,
A szervezők